zondag 30 januari 2011

Reportage Joden Antwerpen

19-01-2011Jury: Geen gemakkelijke opdracht om door te dringen in de Joodse gemeenschap van Antwerpen. Veel problemen gehad maar toch een goede serie kunnen maken. De reeks portretten kan ik helaas niet uploaden wegens privacy redenen.

De Joodse gemeenschap laat zich niet doen!

Dat bleek uit mijn fotoreportage voor mijn juryopdracht, “subcultuur”. Het fotograferen van een individu in de Joodse gemeenschap is niet erg evident. Er zijn verschillende factoren waardoor dat Joden zich niet graag laten fotograferen. De voornaamste reden is de angst. Zij worden hier in Antwerpen vaak vreemd bekeken en willen niet met hun hoofd in een of ander magazine komen als het weer eens over ‘De Joden’ gaat. Ook is hun geloof een drempel waardoor zij niet op de foto willen/mogen. Zij hebben hun sabbat, en dat heb ik ook gerespecteerd. Maar het was voor mij niet erg duidelijk of ik dan juist wel of niet mocht fotograferen. Er waren Joden die me vertelden dat ze enkel op de foto mogen als ze sabbat hebben, andere wilden enkel op de foto tijdens niet-sabbat dagen. Daarom was het maken van een karakterportret zo moeilijk. Ik was bijna gedwongen om “sfeerbeelden” te maken in de Jodenbuurt.

Er is natuurlijk en onderscheid tussen de gewone en de vrome Joden. Ik was meer geïnteresseerd in de vrome gemeenschap. Niet enkel voor hun uiterlijke kenmerken maar ook omdat de moeilijkheid veel hoger was. En dat heb ik regelmatig gemerkt.

Door deze reportage heb ik en heel andere kijk gekregen op de Antwerpse Joden. Ik kende ze enkel van ziens. Als ik er eens langs kwam met de bus of met de wagen. Maar nooit heb ik ze aangesproken. Het is een vrij afstandelijke gemeenschap maar daar hebben zij hun reden voor. Het zijn gewone mensen zoals wij. En er lopen daar ook zeer vriendelijke personen rond.

Daarom wil ik zeker mijn reportage in deze gemeenschap verder zetten komende lente.

(Reacties of eigen ervaringen zijn welkom)

1 opmerking:

  1. Allez, succes alle toegewenst. Mijn bakermat stond er. In dat sinjorenstad. Ben nu wel lichtjaren vandaan. Alhoewel...

    BeantwoordenVerwijderen